RCEP, o se faʻalavelave mo le toe faʻaleleia, tuʻufaʻatasiga faʻaitulagi i Asia ma le Pasefika

A o tauivi le lalolagi ma le faʻamaʻi COVID-19 ma le tele o le le mautonu, o le faʻatinoina o le RCEP fefaʻatauaʻiga feagaiga e ofoina atu se faʻaleleia vave i le vave faʻaleleia ma le alualu i luma o le tuputupu aʻe ma le manuia o le itulagi.

HONG KONG, Ianuari 2 – I lana faamatalaga e uiga i le faaluaina o ana tupe maua mai le faatauina atu o le lima tone o le durian i le aufaioloa e auina atu i fafo ia Tesema, o Nguyen Van Hai, o se faifaatoʻaga tuai i le itu i saute o Tien Giang i Vietnam, na ia taʻua ai le tuputupu aʻe i le faʻaaogaina o tulaga faʻatoʻaga malosi. .

Na ia faaalia foi lona faamalieina i le maualuga o manaoga mai atunuu o loo auai i le Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), lea e ave e Saina le leona.

E pei o Hai, o le tele o faifaatoaga ma kamupani Vietnamese o loʻo faʻalauteleina a latou togalaau ma faʻaleleia le lelei o a latou fualaʻau ina ia faʻateleina a latou faʻatau atu i Saina ma isi sui o le RCEP.

O le maliega a le RCEP, lea na amata faamamaluina i le tausaga talu ai, o loʻo tuʻufaʻatasia ai atunuu e 10 o le Asosi a Malo Asia i Sautesasae (ASEAN) faʻapea Saina, Iapani, Korea i Saute, Ausetalia ma Niu Sila.O lo'o fa'amoemoe e fa'amutaina le tau i luga o le 90 pasene o fefa'ataua'iga oloa i ana saini i le isi 20 tausaga.

A o tauivi le lalolagi ma le faʻamaʻi COVID-19 ma le tele o le le mautonu, o le faʻatinoina o le RCEP fefaʻatauaʻiga feagaiga e ofoina atu se faʻaleleia vave i le vave faʻaleleia ma le alualu i luma o le tuputupu aʻe ma le manuia o le itulagi.

FA'ASA'I TAIMI INA IA LELEI

Ina ia faʻateleina le faʻatau atu i atunuu RCEP, e tatau i pisinisi a Vietnamese ona faʻafouina tekinolosi ma faʻaleleia mamanu ma le lelei o oloa, o Dinh Gia Nghia, sui ulu o se kamupani faʻatau atu meaʻai i le itu i matu o Ninh Binh, na taʻu atu ia Xinhua.

"O le RCEP ua avea ma faʻalauiloa mo i matou e faʻateleina le gaosiga o oloa ma le lelei, faʻapea foʻi ma le aofaʻi ma le tau o oloa auina atu i fafo," o lana tala lea.

Na fa'atatau e Nghia i le 2023, e mafai ona fa'atupula'ia le 20 i le 30 pasene le fa'atauina atu o fuala'au 'aina ma fuala'au a Vietnam i Saina, fa'afetai tele i felauaiga fa'alelei, fa'avavevave le kilia o tu ma aga ma tulafono ma fa'atonuga sili atu ona lelei ma manino i lalo o le fa'atulagaga RCEP, fa'apea fo'i ma le atina'eina o e-commerce. .

Ua fa'apu'upu'u le kilia a le Ofisa o Tiute i le ono itula mo oloa tau fa'ato'aga ma totonu ole 48 itula mo oloa lautele i lalo o le maliega a le RCEP, ose fa'amanuiaga tele mo le tamaoaiga o lo'o fa'alagolago i fafo.

I le iva masina muamua o le 2022, o fefaʻatauaiga a Thailand ma atunuu o le RCEP, lea e tusa ma le 60 pasene o le aofaʻi o fefaʻatauaʻiga i fafo, na siitia le 10.1 pasene i lea tausaga ma lea tausaga i le 252.73 piliona tala Amerika, faʻamatalaga mai le Matagaluega o Pisinisi a Thailand.

Mo Iapani, ua aumaia e le RCEP le atunuu ma lana paaga fefaʻatauaʻiga sili ona tele o Saina i totonu o le faʻavae fefaʻatauaʻiga saoloto e tasi mo le taimi muamua.

"O le faʻaofiina o tau e leai se totogi pe a tele le tele o fefaʻatauaʻiga o le a iai se aafiaga sili ona taua i le faʻalauiloaina o fefaʻatauaʻiga," o le tala lea a Masahiro Morinaga, o le sui sili o le ofisa o Chengdu a le Japan External Trade Organization.

O faʻamaumauga aloaʻia a Iapani na faʻaalia ai o le auina atu i fafo a le atunuʻu o faʻatoʻaga, vaomatua, ma faigafaiva ma meaʻai na oʻo i le 1.12 trillion yen (8.34 piliona tālā) mo le 10 masina e oʻo atu ia Oketopa i le tausaga talu ai.Faatasi ai ma i latou, o oloa auina atu i fafo i Saina e tusa ma le 20.47 pasene ma siitia i le 24.5 pasene mai le taimi tutusa i le tausaga na muamua atu, tulaga muamua i le tele o oloa auina atu i fafo.

I le 11 masina muamua o le 2022, o oloa faaulufale mai a Saina ma auina atu i fafo ma sui o le RCEP na atoa le 11.8 trillion yuan (1.69 trillion tala), i luga 7.9 pasene tausaga i lea tausaga.

"O le RCEP o se maliliega tulaga ese i se taimi o le tele o fefaʻatauaʻiga le mautonu i le lalolagi atoa," o le tala lea a Polofesa Peter Drysdale mai le East Asian Bureau of Economic Research i le Australian National University."O loʻo tuleia i tua e tetee atu i fefaʻatauaʻiga puipuiga ma le vaeluaina i le 30 pasene o le tamaoaiga o le lalolagi ma o se tulaga faʻamautu tele i le faiga o fefaʻatauaiga i le lalolagi."

E tusa ai ma se suʻesuʻega a le Faletupe o Atinaʻe a Asia, o le RCEP o le a faʻateleina tupe maua a le aufaipisinisi i le 0.6 pasene i le 2030, faʻaopoopo 245 piliona tala i tausaga taʻitasi i tupe maua faʻaitulagi ma 2.8 miliona galuega i galuega faʻaitulagi.

FA'ATUNUU FA'ATUNUU

Fai mai tagata popoto o le RCEP pact o le a faʻavavevaveina faʻaitulagi faʻatasi o le tamaoaiga e ala i tau maualalo, sili atu le malosi o sapalai sapalai ma gaosiga o fesoʻotaʻiga, ma fausia ai se faʻalapotopotoga sili atu le malosi o fefaʻatauaiga i totonu o le itulagi.

O tulafono masani a le RCEP o le amataga, lea o loʻo faʻamaonia ai o vaega o oloa mai soʻo se atunuʻu o le a faia tutusa, o le a faʻateleina ai filifiliga i totonu o le itulagi, faʻateleina avanoa mo pisinisi laiti ma feololo e tuʻufaʻatasia i totonu o filifili faʻaitulagi ma faʻaitiitia tau fefaʻatauaʻiga mo pisinisi.

Mo le tamaoaiga o lo'o fa'atupula'ia i totonu o le 15 saini, o lo'o fa'amoemoeina fo'i le fa'atupula'ia o tupe fa'afaigaluega sa'o mai fafo ona o lo'o fa'atupula'ia e le aufaipisinisi tetele i le itulagi le tomai fa'apitoa e atia'e laina sapalai.

"Ou te vaʻai i le gafatia o le RCEP e avea ma Asia-Pacific super supply chain," o le tala lea a Polofesa Lawrence Loh, o le faatonu o le Center for Governance and Sustainability i le National University of Singapore's Business School, ma faaopoopo atu afai e iai ni vaega o le sapalai filifili e avea faʻalavelave, e mafai ona o mai isi atunuʻu e faʻapipiʻi.

I le avea ai ma maliega tau fefaʻatauaʻiga sili ona tele na faia, o le RCEP o le a iu lava ina fatuina se auala sili ona malosi e mafai ona avea ma faʻataʻitaʻiga mo le tele o isi vaega tau fefaʻatauaʻiga saoloto ma maliega tau fefaʻatauaʻiga saoloto i le lalolagi, o le tala lea a le polofesa.

Gu Qingyang, polofesa lagolago i le Lee Kuan Yew School of Public Policy o le Iunivesite Aoao o Sigapoa, na ia taʻu atu ia Xinhua o le malosi malosi o le itulagi o se faatosinaga malosi foi mo le tamaoaiga i fafo atu o le itulagi, lea o loo molimauina le faateleina o tupe teufaafaigaluega mai fafo.

TUPUTUPU AO ATU

O le feagaiga o le a iai foi se sao taua i le faʻaititia o le va o atinaʻe ma faʻatagaina mo se faʻasoa faʻatasi ma paleni o le tamaoaiga.

E tusa ai ma se lipoti a le Faletupe a le Lalolagi na lomia ia Fepuari 2022, o atunuu maualalo maualalo tupe maua o le a vaaia le tele o totogi totogi i lalo o le RCEP faigapaʻaga.

O le faʻataʻitaʻiina o le aʻafiaga o fefaʻatauaʻiga fefaʻatauaʻiga, o le suʻesuʻega e iloa ai o tupe maua moni e mafai ona tupu e tusa ma le 5 pasene i Vietnam ma Malaysia, ma e oʻo atu i le 27 miliona sili atu tagata o le a ulufale atu i le vaeluagalemu i le 2035 faʻafetai i ai.

Fai mai le Failautusi o le Setete ma le Fofoga Fetalai o le Matagaluega o Pisinisi a Cambodia Penn Sovicheat, o le RCEP e mafai ona fesoasoani ia Cambodia e faauu mai lona tulaga le atinaʻe o le atunuu i le taimi lava e 2028.

O le RCEP o se faʻavae mo le faʻatupulaia o fefaʻatauaʻiga umi ma gafataulimaina, ma o le feagaiga tau fefaʻatauaʻiga o se maneta e tosina mai ai le tele o tupe teufaafaigaluega mai fafo i lona atunuu, o lana tala lea ia Xinhua.“O le tele o FDI o lona uiga o le tele o tupe faavae fou ma le tele o avanoa faigaluega fou mo tatou tagata,” o lana tala lea.

O le malo, ua lauiloa mo ana mea tau faatoaga e pei o le araisa olo, ma le gaosiga o lavalava ma seevae, e tu e maua mai le RCEP i tulaga o le faʻalauteleina o ana faʻatau atu ma tuʻufaʻatasia i totonu o le faʻaitulagi ma le tamaoaiga o le lalolagi, o le tala lea a le ofisa.

Michael Chai Woon Chew, sui failautusi aoao o le Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry of Malaysia, na ia taʻu atu ia Xinhua e faapea o le fesiitaiga o tekinolosi ma gaosiga gafatia mai atunuu sili atu atiaʻe i le au atinaʻe, o se aoga taua lea o fefaʻatauaiga.

"E fesoasoani i le faʻateleina o le tamaoaiga ma faʻaleleia le tulaga o tupe maua, faʻaleleia le malosi faʻatau e faʻatau ai le tele o oloa ma auaunaga mai (le) tamaoaiga sili atu ona atinaʻe ma le isi itu," o le tala lea a Chai.

I le avea ai ma lona lua-tele o le tamaoaiga o le lalolagi ma le malosi o le taumafa ma le malosi o le gaosiga ma le faʻafouina, o le a saunia e Saina se taula mo le RCEP, o le tala lea a Loh.

"E tele mea e maua mo itu uma e aafia ai," o lana tala lea, ma faaopoopo atu o le RCEP o loʻo i ai le eseesega o tamaoaiga i laʻasaga eseese o le atinaʻe, o lea e mafai ai e le tamaoaiga malosi e pei o Saina ona fesoasoani i atunuʻu o loʻo tulaʻi mai ae o le tamaoaiga malosi e mafai foi ona manuia mai le faiga ona o le manaoga fou e maketi fou.


Taimi meli: Ian-03-2023