O mafui'e tetele na maliliu ai le silia ma le 30,000 i Türkiye, Suria a'o aumaia pea le faamoemoe o lavea'iga maoae.

2882413527831049600O le aofaʻi o tagata maliliu mai mafuiʻe masaga na luluina Trkiye ma Suria i le aso 6 o Fepuari ua aʻe i le 29,605 ma le 1,414 i le faasologa i le afiafi o le Aso Sa.
O le numera o tagata manuʻa, i le taimi nei, na oʻo atu i luga o le 80,000 i Trkiye ma le 2,349 i Suria, e tusa ai ma fuainumera aloaia.
FAUSAGA LEAGA

Ua tuʻuina atu e Trkiye tusi saisai mo le 134 tagata masalomia o loʻo aʻafia i le faʻaleagaina o fale na malepelepe i mafuie, o le tala lea a le Minisita o Faamasinoga a Turki Bekir Bozdag i le Aso Sa.

O le toatolu o tagata masalomia na pueina, o le tala lea a Bozdag i le au tusitala.

O mafui'e mata'utia ua fa'amafola ai le silia ma le 20,000 fale i totonu o le 10 itulagi na a'afia i le mafui'e.

O Yavuz Karakus ma Sevilay Karakus, o konekarate o le tele o fale na faaleagaina i le mafuiʻe i le itu i saute o Adiyaman, na taofia i le Malae Vaalele a Istanbul ao taumafai e sosola i Georgia, na lipotia mai e le faʻasalalauga a le NTV i le Aso Sa.

E toʻalua isi tagata na puʻeina mo le tipiina o le koluma o se fale na paʻu i le itumalo o Gaziantep, na lipotia mai e le ofisa semi-official Anadolu Agency.

FA'AUAU LE LAVA

E afe ma afe o tagata laveaʻi na faʻaauau pea ona suʻeina soʻo se faʻailoga o le ola i totonu o fale tele fogafale malepelepe i le aso lona fitu o le faʻalavelave.O faʻamoemoe mo le mauaina o tagata ola o loʻo sao mai ua mou atu, ae o loʻo faʻatautaia pea e 'au ni laveaʻiga ofoofogia.

O le Minisita o le Soifua Maloloina a Turki Fahrettin Koca na lafoina se vitio o se tamaititi na laveaʻiina i le 150th itula.“Na lavea’iina i se taimi ua mavae e le auvaa.E i ai lava le faamoemoe!”na ia tweeted i le Aso Sa.

Na toso ese e le au laveai tamaitai 65-tausaga le matutua i le itumalo o Antakya o le itumalo o Hatay 160 itula talu ona mavae le mafuie, na lipotia mai e le Anadolu Agency.

Na laveaʻiina se tagata na sao mai le otaota i le itumalo o Antakya o le itumalo o Hatay e le au laveai a Saina ma le lotoifale i le aoauli o le Aso Sa, 150 itula talu ona taia e le mafuie le itulagi.

FESOASOANI INT'L & Lagolago

O le vaega muamua o fesoasoani faʻafuaseʻi, e aofia ai faleie ma palanikeke, na tuʻuina atu e le malo o Saina mo fesoasoani mafuie ua taunuu i Trkiye i le Aso Toʻonaʻi.

I aso o lumanaʻi, o le tele o sapalai faʻafuaseʻi, e aofia ai faleie, electrocardiographs, masini faʻataʻitaʻi ultrasonic ma taʻavale faʻafomaʻi faʻafomaʻi o le a lafoina i vaega mai Saina.

O loʻo maua foʻi e Suria sapalai mai le Koluse Mumu Sosaiete a Saina ma le lotoifale o Saina.

O fesoasoani mai le afioaga o Saina i le lotoifale e aofia ai susu susu, ofu taumalulu, ma sapalai faafomai, ae o le vaega muamua o sapalai faafomai mai le Koluse Mumu a Saina na auina atu i le atunuu i le Aso Tofi.

I le Aso Sa, na auina atu ai foi e Algeria ma Libya ni vaalele e tumu i mea fesoasoani i nofoaga na afaina i le mafuie.

I le taimi nei, o ulu o malo mai fafo ma faifeʻau na amata ona asiasi atu i Trkiye ma Suria mo le faʻaalia o le lotogatasi.

O le Minisita o le Va i Fafo Eleni Nikos Dendias na asiasi atu i Trkiye i le Aso Sa i se faaaliga o le lagolago."O le a faaauau pea ona matou faia le mea sili matou te mafaia e foia ai taimi faigata, e le gata i le lua ma le tulaga o le Iuni a Europa," o le tala lea a Dendias, o le uluai minisita mai fafo o Europa na asiasi atu i Trkiye ina ua mavae le faalavelave.

O le asiasiga a le minisita mai fafo o Eleni e sau i le lotolotoi o feeseeseaiga ua leva ona i ai i le va o setete e lua o le NATO i feeseeseaiga faaitumalo.

O le Qatari emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, o le uluai ulu mai fafo o se setete asiasi atu i le mafuie Trkiye, na feiloai ma le Peresetene Turki Recep Tayyip Erdogan i Istanbul i le Aso Sa.

Ua auina atu e Qatar le vaega muamua o le 10,000 fale pusa mo tagata na aafia i le mafuie i Trkiye, na lipotia mai e le Anadolu Agency.

I le Aso Sa foi, na asiasi atu ai le Minisita o le Va i Fafo o le United Arab Emirates (UAE) Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan i Suria, ma folafola atu le faaauauina o le lagolago mo le atunuu e foia ai aafiaga o le mafuie matautia, na lipotia mai e le ofisa o talafou a le setete o Suria SANA.


Taimi meli: Feb-13-2023